Международния ден на грамотността

Правописни консултации в Международния ден на грамотността

С безплатни правописни консултации образователният портал Академика БГ ще отбележи Международния ден на грамотността. За седма поредна година създателите на инициативата „Бъди грамотен“ организират тестове на открито за всички възрастови групи.

От 11.00 ч. в градинката пред Народния театър „Иван Вазов“ всеки ще може да провери своя правопис и да получи безплатна консултация. Тези, които се справят без грешка, ще получат награди.

Кампанията „Бъди грамотен“ се осъществява от 2009 г. и има за цел да поощрява правилното писане и да възпитава любов към родния език.

В нея са се включили над 35 000 души от цялата страна. В специална категория в сайта Академика БГ може да се проследи пълната история на инициативата. Страницата „Бъди грамотен“ ежедневно предлага правописни казуси на своите 60 000 приятели във Фейсбук.

Международният ден на грамотността

Международният ден на грамотността се отбелязва на 8 септември. Обявен e от ООН на 17 октомври 1965 г. и честван за пръв път през 1966 г. Призван е да усили действията на обществото към разпространение на грамотността.

 

- реклама -