правна комисия, съкратено следствие, умишлено убийство, тежки телесни повреди

Правната комисия в НС реши: Съкратено следствие няма има само за умишлено убийство

Съкратено съдебно следствие няма да има само при умишлено убийство.

Това решиха след едночасови дебати депутатите от парламентарната правна комисия при гласуване на промените в Наказателно-процесуалния кодекс на второ четене, предаде БНР.

Въпреки че миналата седмица членовете на правната комисия гласуваха съкратено съдебно следствие да няма и за тежки телесни повреди, днес запазиха тази възможност.

Парламентарната правна комисия обсъди отпадането на съкратеното съдебно следствия за тежки престъпления.

На заседанието присъстваха зам.-главният прокурор Мария Шишкова и правосъдният министър Данаил Кирилов.

Депутатите спореха дали съкратеното следствие да отпадне освен за убийството и за тежки телесни повреди.

Предложение да няма съкратено следствие само при убийствата направиха от ГЕРБ, като се позоваха на статистиката, която показва, че много малко случаи на тежка телесна повреда са се възползвали от този институт.

Спорът беше за това, дали е важна бързината и справедливостта.

В този спор от БСП и от “Атака“ взеха страната на справедливостта – т.е. да няма възможно съкратено следствие и за тежки телесни повреди.

От “Обединените патриоти“ заявиха, че ще се въздържат при гласуването, а от прокуратурата напомниха, че позицията на главния прокурор и на прокурорите е да няма съкратено следствие, както за убийството, така и за тежката телесна повреда.

Миналата седмица те се обединиха около общия законопроект на БСП, на „Обединени патриоти“ и на „Воля“ да няма съкратено следствие при убийства и тежки телесни повреди.

Въпреки че подкрепиха общата промяна в Наказателно-процесуалния кодекс, от ГЕРБ са предложили запазване на законодателния бонус срещу самопризнания при тежки телесни повреди.

„Оставаме на позицията си в нашия законопроект, че за тежките телесни повреди и умишленото причиняване на смърт трябва да отпадне съкратеното съдебно следствие. Не смятаме, че за това трябва да има изключение, каквото предлагат колегите от ГЕРБ“. Това каза в интервю за предаването „Преди всички“ зам.-председателят на правната комисия Христиан Митев от ОП.

Митев поясни, че ако промените влязат в сила, то те ще касаят и незавършени наказателни производства в досъдебна и съдебна фаза на наказателния процес.

Друга промяна, подписана от председателя на правната комисия Анна Александрова и депутатите Красимир Ципов и Иглика Събева, предвижда делата, по които ще работи новосъздадената Европейска прокуратура, да се разглеждат от Специализирания наказателен съд.

- реклама -