Изборен кодекс, План за възстановяване, комисии, НС Ройтерс политика несигурност фонд
сн. БГНЕС

Правната комисия в НС обсъжда промените в Изборния кодекс, бюджетната – Плана за възстановяване

Правната парламентарна комисия ще обсъди на второ четене проекта за промяна в Изборния кодекс на „Има такъв народ“.

Останалите пет проекта не стигнаха изобщо до пленарната зала.

Предложенията на партията на Слави Трифонов събраха безпрецедентната подкрепа от 210 гласа.

Според проекта на „Има такъв народ“, отпадат ограниченията за секциите в чужбина, създава се нов район „Чужбина“, въвежда се изцяло машинно гласуване в големите ceĸции и експериментално дистанционно електронно гласуване за президентските избори, както и видеоизлъчване и видеозаснемане в избирателните секции и в изчислителния център.

Проектът предвижда смяна на Централната избирателна комисия и обжалваемост на решенията й в максимално ĸpaтĸи cpoĸoвe.

От внесените преди второто четене предложения става ясно, че „Има такъв народ“ се е отказал от гласуване по пощата веднага. То е предвидено за президентските избори, но ще е експериментално – т.е няма да се взема предвид при определянето на резултатите. От партията предлагат в проекта за промяна на Изборния кодекс да бъде записано, че „пропорционалната изборна система за избори на народни представители се прилага до произвеждането на първите редовни избори за народни представители след влизането в сила на закона“.

Бюджетната комисия ще обсъди Плана за възстановяване и устойчивост.

Обсъжданията трябваше да бъдат още миналата седмица, но заради удълженото пленарно заседание в четвъртък насроченото заседание на ресорната комисия бе отменено. Мнозина експерти предупреждават, че плана не е достатъчно добре оформен и няма да може ресурсът от 12 милиарда лева да бъде използван ефективно.

Кога България да изпрати националния план за възстановяване и устойчивост и дали да го ревизира – това са двата ключови въпроса, които разделят мненията на политици и експерти в областта. Според едното мнение – настоящият план е достатъчно добър и трябва да го изпратим в Брюксел до края на април, според другото – трябва да се преработи или пренапише изцяло и да го изпратим есента.

- реклама -