съдии, СГС, протест ,Единна инфорационна система на съдилищата АПИ, Светослав Глосов, Дончо Атанасов, съд ВАС, ЦИК, решение, Обединени патриоти, Атака правна комисия, специализиран съд, прокуратура

Правната комисия прие на първо четене закриването на специализирания съд и прокуратура

Закриването на специализираните съдилища и прокуратури мина на първо четене в правната комисия.

Депутатите в комисията подкрепиха промени в Закона за съдебната власт и НПК, внесени от Христо Иванов, Атанас Славов и Атанас Атанасов.

С 10 гласа „за“, двама „против“ и петима въздържали се правната комисия гласува на първо четене да се закрият двете специализирани съдилища и двете специализирани прокуратури. Депутатите от БСП, „Има такъв народ“ „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“ подкрепиха проектите за промени в НПК и ЗСВ на Христо Иванов, Атанас Атанасов и Атанас Славов от ДБ. Против бяха депутатите от ДПС, а с „въздържал се“ гласуваха от ГЕРБ.

Правната комисия отхвърли предложенията за промени в ЗСДВ и НПК на Николай Хаджигенов. Двете поправки гласяха, че магистратите може да се кандидатират за депутати от гражданските квоти на партиите, както и обвиняемите да искат внасяне на обвинителния акт в съда, ако разследването продължи повече от 2 години. Седем бяха против, деветима се въздържаха, а един беше „за“.

- реклама -