Бюро за защита, Министерство на правосъдието, правна комисия

Правната комисия прие на първо четене Бюрото за защита да премине към Министерството на правосъдието

Правната комисия на НС прие на първо четене и трите законопроекта за промени в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство.

Против проектите гласуваха от ГЕРБ и ДПС, предаде БТА.

Законопроектите предвиждат Бюрото за защита, което е към главния прокурор, да се върне в структурата на Министерството на правосъдието.

Според проекта на ИТН то се превръща в специализиран отдел към министерството с името „Бюро по защита на застрашени лица“, а решението кои лица да се охраняват да се взима от Съвет по защита с мнозинство 2/3 от членовете му. Служителите в Бюрото се предвижда да бъдат назначени в правосъдното министерство. Ако проектът бъде приет, се предвижда едномесечен срок, в който прехвърлянето на Бюрото да се осъществи.

Проектът на ДБ предлага Бюрото да премине към Главната дирекция „Охрана“ на Министерството на правосъдието; това предвижда и проектът на ИБГНИ.

В този случай искането за охрана се прави от – застрашено лице, разследващ орган, наблюдаващ прокурор и от началника на мястото за лишаване от свобода – за осъдените лица.

Прокуратурата не подкрепя и трите законопроекта. Според държавното обвинение в проекта на ИБГНИ има „липса на необходимия минимум от правни съображения“ за необходимостта от промяна на закона. Той не съдържа анализ и аргументи за причините, поради които се налага законовата промяна.

Според прокуратурата проектът на ДБ също страда от „дефицит“ на мотиви. Обвинението добавя още, че предварителната оценка на законопроекта и тук, както и при ИБГНИ, не е достатъчно обоснована.

От прокуратурата допълват, че за проекта на „Има такъв народ“ важат изложените мотиви по другите законопроекти.

- реклама -