затвор, дете, Мездра, смърт

Правната комисия отложи закриването на спецправосъдието

Пореден депутатски скандал съпроводи дебата за нуждата от закриването на специализираните съд и прокуратура, провел се в Правната комисия в парламента, предаде БГНЕС.

След часове обсъждане отново не се стигна до гласуване, тъй като точно в 16.00 часа започна пленарното заседание, на което народните представители гласуваха актуализацията на бюджета на НЗОК на второ четене и актуализират държавния бюджет, а правилникът за работа на парламента забранява паралелното им провеждане.

Председателят Андрей Михайлов увери, че ще бъде насрочено извънредно заседание, на което обсъжданията да продължат.

„Политически тези и малко юридическа аргументация“ – така оцени дебатите главният прокурор Иван Гешев, който дойде на обсъжданията, за да представи гледната точка на държавното обвинение. Според него със закриването на специализираното правосъдие делата, които в момента текат, ще бъдат „смачкани“, тъй като не е ясно каква ще бъде тяхната съдба. Вероятно ще се гледат отначало пред районните съдилища.

„Закриване на съд с определен профил никога не се е случвал след 89-та година. Това е все едно да закрием административното правосъдие“, допълни още Гешев.

„В този си вид законът ще бъде една юридическа катастрофа“, смята той.

- реклама -