правна комисия, НС, съкратено следстие, тежки престъпления

Правната комисия отхвърли ветото на президента върху промените в НПК

С 12 гласа „за“ правната комисия в парламента прегласува закона, който създава фигурата на прокурор, който ще разследва главния, и така отхвърли ветото на президента. Седем от членовете на комисията гласуваха „против“. Предстои по ветото да се гласува и в пленарната зала.

Държавният имаше пет аргумента за връщане на новия текст, заложен в НПК и съдебния закон.  Сред тях беше, че идеята не е била подложена на широко обществено обсъждане, а и се нарушават основни конституционни принципи – автономността на главния прокурор и на всички прокурори, равенството на гражданите пред закона.

Против предложението се обявиха още ВСС, Висшият адвокатски съвет, самата прокуратура.

„ГЕРБ ще гласува за повторно приемане на закона. Не споделяме мотивите на президента“, заяви Красимир Ципов, който е един от авторите на предложението.

Според него достойнство на проекта  било, че за първи път контрола върху отказа да се образува досъдебно производство, е поверен на съда.

Той добави, че критиките били неоснователни.

Крум Зарков от левицата попита защо се налага въвеждането на новата фигура, може ли да се гарантира, че наблюдението  ще отпадне и какво ще стане, ако Венецианската комисия не приеме това решение на спора.

„Това е възможното решение, а не единственото. Времето ще покаже как се ще произнесе Венецианската комисия. Не мога да прогнозирам какви становище ще постъпят“, отговори Ципов.

За повторно гласуване за закона се обяви и Християн Митев от Обединените патриоти.

- реклама -