сн. БГНЕС

Правната комисия отхвърли мажоритарния вот и прие въвеждането на изцяло машинно гласуване

Комисията по правни въпроси одобри само един от шестте законопроекта за промени в Изборния кодекс, внесени от партиите в новия парламент.

Одобрение за предложенията си за промяна в изборните правила получи само „Има такъв народ“, чийто законопроект включва гласуване по пощата за сънародниците в чужбина, ако има такава възможност, изцяло машинно гласуване, включително и зад граница, но с поддържането от секциите на резерв от хартиени бюлетини, които могат да бъдат използвани при неразрешим технически проблем.

сн. БГНЕС

Предложенията на партията включват още създаване на изборен район извън страната, за да могат българите в чужбина да гласуват с преференция и за независим кандидат.

„Да вървим напред и да се развиваме, а не да вървим назад“, обоснова ги Ива Митева, председател на парламента.

От „Има такъв народ“ са разписали също да няма ограничения на броя секции в чужбина, видеозаснемане и видеоизлъчване от районните избирателни комисии, както и подготовка за експериментално електронно дистанционно гласуване, като първият експеримент да се проведе още на изборите за президент тази година.

Искат също и смяна на ЦИК, а комисията да стане малък и компактен орган, като в нея да се премахне квотата за партиите, които имат членове в Европейския парламент.

Мнозинството в Правната комисия отхвърли предложението на ГЕРБ за въвеждане на изцяло мажоритарни избори в два тура.

„ГЕРБ ни предизвикват с предложението си за мажоритарна избирателна система, защото ние сме поели такъв ангажимент“, заяви по време на дебатите председателят на парламента и депутат от „Има такъв народ“ Ива Митева. Според нея предложението на най-голямата парламентарна група е „механично преписване на текстове“, с което от ГЕРБ демонстрират непознаване на същността на мажоритарния вот.

Изборен кодекс
сн. БГНЕС

Без преброяване не могат да се правят изборните райони, това е законопроект, направен за една нощ“, разкритикува проекта Митева, според която подобни промени трябва да бъдат правени след прецизно изследване и обсъждане.

От думите ѝ стана ясно, че „Има такъв народ“ не са отказали от въвеждането на мажоритарния вот, но предвиждат това да стане до следващите редовни парламентарни избори, което ще позволи текстове да бъдат детайлно прецизирани.

- реклама -