правна комисия, Гешев, Бюро за защита

Правната комисия не прие доклада на Гешев за Бюрото за защита

Парламентарната комисия по правни и конституционни въпроси не прие доклада на главния прокурор Иван Гешев за дейността на Бюрото по защита.

На днешното заседание на комисията присъства главният прокурор, а народните представители отправиха въпросите си към него по информацията в доклада.

Повече от три часа продължи дискусията.

Нееднократно главният прокурор настояваше, че прехвърлянето на Бюрото за защита към Министерството на правосъдието е грешка, която ще доведе до трагичен резултат.

„Подозирам, че НСО охраняват по-малко лица, отколкото Бюрото по защита, чувствително по-малко, заедно със свидетелите и магистратите“.

Гешев заяви, че единственото сравнение, което може да направи е с НСО. Тя, по думите му, има в някои отношения сходна дейност.

Беше засегнат и въпроса за нахлуването на прокуратурата в президентството. Гешев отчете като своя грешка, че не е обяснил действията на обвинението. Той за пореден път обяви, че нахлуване не е имало, при положение, че има решение на съда.

Тошко Йорданов от ИТН обаче беше на друго мнение.

„Г-н Гешев, вие нарушихте неписания договор между гражданите и институциите, превръщайки Бюрото за защита във ваша лична преторианската гвардия и нахлувайки в президентството. Оценката беше дадена миналата година, когато шест месеца хората протестираха по площадите, искайки оставката ви точно заради това действие“.

„Да, законите се правят в Народното събрание и те трябва да служат на гражданското общество, вие явно, че сте против, но да има политическа воля и съм убеден, че ще започне с изваждане на Бюрото за защита и връщането му към изпълнителната власт“, добави Йорданов.

Гешев отбеляза, че е много трудно да се отговори на политически тези.

В крайна сметка не стана ясно как са гласували депутатите от правната комисия, тъй като резултатът не беше обявен.

- реклама -