Правната комисия намали състава на ЦИК, няма да има ограничение за секциите в чужбина

Депутатите от Комисията по правни въпроси редуцираха състава на Централната избирателна комисия (ЦИК) от 20 на 15 души, предоставяйки на президента на страната повече правомощия при назначаването им.

С одобрените на второ четене текстове за промени в Изборния кодекс, внесени от „Има такъв народ“, вече всички членове на изборна комисия ще се назначават с указ на държавния глава след предложение на парламентарно представените партии и коалиции, въз основа на проведени от него процедура и консултации.

Досега председателят, заместниците му и секретарят на ЦИК се избираха след публично изслушване от Народното събрание, а президентът назначаваше с указ останалите ѝ членове по предложение на формациите, представени в българския и Европейския парламенти.

На предложението се противопоставиха от ГЕРБ и БСП, но с подкрепата на „Има такъв народ“, „Демократична България“ и ДПС то бе прието.

Юристите от Правната комисия възстановиха и старите правила за образуване на избирателни секции в чужбина, които бяха променени от депутатите от ГЕРБ и „Патриотичния фронт“ през 2016 г. С новите текстове на практика ограничения за секциите зад граница няма да има.

- реклама -