Закон за банковата несъстоятелност, правна комисия, Цонев, Пеевски, Хамид, КТБ

Правната комисия на НС прие на първо четене Закона на ДПС за банковата несъстоятелност

Правна комисия прие на първо четене промените в Закона за банковата несъстоятелност на ДПС.

Вносители са народните представители от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид.

„За“ законопроекта гласуваха 7 народни представители, „против“ – 0 и „въздържали се“ – 4 , с което той бе приет на първо четене от Комисията.

Предлаганите промени имат за цел да възпрепятстват недобросъвестните действия на лица, придобиващи фиктивно вземания с произход КТБ, както и възстановяване на неправомерно заличени обезпечения по време на квестатурата на КТБ.

Предлага се да се забрани на синдикът да заличава обезпечения, учредени в полза на банката в несъстоятелност, освен при погасяване на задължението с реално плащане.

Голяма борба се води срещу длъжниците на банката.

Това заяви Ангел Донов, представител на синдиците на КТБ.

Той уточни, че с всички средства синдиците се мъчат да съберат повече суми да постъпват в масата на несъстоятелността, за да могат да удовлетворят 8 хил. вложители в банката.

Председателят на Правна комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов заяви, че е изразил положително становище към целите на законопроекта. Той уточни, че това е негово лично мнение, тъй като няма още решение на ПГ на ГЕРБ по проекта.

„За мен най-болезнен е аргументът за това, че държавата чрез фонда за гарантиране на вземанията също е поставена в огромен риск да възстанови сериозна, адекватна част от парите, които бяха вложени в държавния бюджет“, допълни Кирилов.

Десислава Атанасова от ГЕРБ заяви, че ще подкрепи законопроекта.

От БСП поискаха отлагане на точката, тъй като липсват становища на БНБ, КФН, Министерство на финансите и други институции, но предложението им бе отхвърлено. Филип Попов от БСП изрази разбиране, че трябва да се спре повторното разграбване на КТБ, но по думите му липсват финансови становища. Колегата му Явор Божанков обяви, че групата му ще се въздържи от подкрепата на законопроекта.

Един от вносителите на законопроекта – Йордан Цонев от ДПС изрази радостта си от положителното становище на синдиците и че законопроектът на ДПС ще им помогне в работата. Според Цонев БСП имат право да искат становище на БНБ, но по думите въздържанието също е отговорност. Цонев посочи, че сеирджийството не е много добър атестат за загрижеността за това, което се случва с парите на фонда, държавата и вложителите. „Направих това уточнение, защото и то е важно според мен. Важно е наистина да се опитаме да изчистим всички детайли и да помогнем. Ние при представянето на законопроекта бяхме категорични, че нямаме претенции да сме изчерпателни, нито да сме абсолютно точни, но имаме претенции да повдигаме темата“, заяви Цонев. От ДПС уточниха, че законът не третира добросъвестните купувачи, а само фиктивните сделки.

- реклама -