вето
сн. БГНЕС

Правната комисия на Народното събрание подкрепи ветото на президента

С 19 гласа за, без против и въздържали се, ветото на президента върху Закона за извънредното положение мина през правната комисия.

Това означава, че всички партии ще подкрепят ветото на президента и по време на извънредното пленарно заседание днес.

сн. БГНЕС

Вчера президентът върна два от текстовете – за санкциите при разпространяване на фалшиви новини и за пределните цени на всички продукти.

Пред комисията Крум Зарков от БСП заяви, че ветото на президента е шанс да се погледне отново по спорни текстове и да се попълни празнина в законодателството. Опозицията подкрепя ветото по отношение направените поправки в Наказателния кодекс и спекулата. „Няма да допуснем някой да трупа лесни пари на гърба на хорското страдание“, категорично заяви Зарков и съобщи, че партията му скоро ще внесе прецизирани текстове.

сн. БГНЕС

Красимир Ципов от ГЕРБ заяви, че ще подкрепят ветото. Той обясни, че по отношение на Закона за защита на потребителите партията му са отхвърлили предложението, направено от БСП, с мотива, че формулировките са неясни, непрецизни и няма да постигнат очакван резултат. „Но за да бъде постигнат консенсус в пленарна зала по време на второто четене, прегласувахме този текст за спекулата- дори с ясното съзнание за непрецизната формулировка. Идеята беше да покажем, че в този труден момент трябва да има консенсус между политическите сили“.

Йордан Цонев от ДПС обясни, че аргументите ще ги представят в зала.

сн. БГНЕС

Правосъдният министър Данаил Кирилов обясни пред журналистите след гласуването, че неговото мнение е, че президентът е можело да се въздържи и да не налага вето на закона. „Съмнявам се до известна степен и по отношение на искреността на мотивите за това вето“.

По отношение на текста за спекулата, Кирилов коментира, че никой не е забранявал намалението на цените. „Вие разполагате с текста, никой не е искал да замрази цените на електроенергията и газа. Това е извънреден закон, очевидно няма достатъчно време за дебат“, каза още министърът.

сн. БГНЕС

Извънредното заседание на Народното събрание ще е от 13 часа.

- реклама -