Правната комисия гледа закона за контрол на главния прокурор: Гешев в залата (Видео)

Правната комисия гледа закона за контрол на главния прокурор: Гешев в залата. Гости на заседанието са и зам.-шефът на Националната следствена служба Ясен Тодоров и депутати от ПП-ДБ. Депутатите обсъждат и законопроекти за промени в НПК и Закона за съдебната власт.

При предходното Народно събрание

законопроектът за промени, свързани със създаване на механизъм за разследване на главен прокурор, беше приет от правна комисия, но не успя да стигне до гласуване в пленарната зала.

Народните представители днес приеха да обсъдят и няколко предложения за промени в Наказателния кодекс във връзка с престъпленията на пътя, както и проектите за промени

във връзка със защита от домашно насилие.

„Всички български граждани ще видят какво ще се случи.Всичко, което мога да кажа и докажа, съм го казал, предстоят съответните процедури във ВСС, те са уредени в Конституцията и законите на страната“, каза в кулорите на парламента главният прокурор, цитиран от БТА.

Гешев, заместник-директорът на НСлС

Ясен Тодоров и правосъдният министър Крум Зарков присъстват на правна комисия, в която ще се обсъдят предложенията за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, допълват от БНТ.

Парламентарната правна комисия, която днес най-сетне ще гласува на първо четене въвеждането на механизъм за разследване на главния

прокурор, се готви за среднощно заседание.

Днес депутатите трябва да разгледат три законопроекта за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и още три за изменения в Закона за съдебната власт. Очакванията са само тези шест предложения да се гледат до вечерта.

Народните представители от БСП, „Възраждане“ и ГЕРБ-СДС обаче се постараха да осигурят поредното среднощно заседание.

От БСП предложиха да се разгледат техните

предложения за промени в Наказателния кодекс. Същото направиха и от „Възраждане“, след което депутатите решиха да разгледат всички внесени текстове – общо седем. От ГЕРБ-СДС не спряха дотук и поискаха до късни доби да се разгледат и законопроектите за промени в Закона за домашното насилие. Тук внесените текстове са три. Така депутатите днес ще разгледат

не 6, а 16 законопроекта.

Очаквано, всички предложения бяха приети. Коментар дойде от бившия председател на парламента Мирослав Иванов (ПП), който обвини ГЕРБ, „Възраждане“ и БСП, че са се заели с популистки предложения. По думите му само разглеждането на промените в НПК и ЗСВ би продължило до полунощ. Иванов добави, че днес е важен един закон – НПК и

въвеждането на механизъм за разследване на главния прокурор.

В момента депутатите разглеждат промените в НПК. Очаква се само представянето на становища да отнеме много време, тъй като в зала са главният прокурор Иван Гешев, зам.-директорът на следствието Ясен Тодоров, правосъдният министър Крум Зарков, редица магистрати, както

и лидерите на ПП-ДБ Атанас Атанасов и Кирил Петков.

Зам.-главният прокурор Красимира Филипова заяви, че проектозаконът на правосъдния министър Крум Зарков, който впрочем е одобрен от Венецианската комисия, бил противоконституционен. В продължило повече от 40-минутно изказване тя видя противоконституционност във всички предложения в текстовете.

“Считаме, че в този вид и по този начин

не бива да бъде приет този механизъм, тъй като противоречи на основни конституционни разпоредби”, заключи тя. През това време Гешев доволно се усмихваше. Така, с яростната си защита за Гешев, Красимира Филипова си заслужи целувката от началото на заседанието.

След нея думата взе Десислава Пиронева,

също зам.-главен прокурор. Тя заяви, че в Плана за възстановяване и устойчивост (чрез който България е поела ангажимент за въвеждане на механизъм за разследване на главния прокурор) нямало изисквания, с които да се въвежда точно такъв механизъм. Пиронева каза още, че в проектозакона на МС имало конфликт на интереси.

След това Мария Карагьозова от Гражданския съвет

към ВСС, заяви, че било недопустимо служебният кабинет да въвежда подобен механизъм. Тя заяви още, че не трябвало съдебна реформа да се прави през ПВУ, чиято цел била само преодоляването на коронакризата. Карагьозова повтори тезата, че промените в НПК били в разрез с Конституцията.

Адв. Велислав Величков от Инициатива „Правосъдие за всеки“

взе думата и се обърна към Карагьозова. Той заяви, че тя не е юрист, а си позволява да тълкува решения на Конституционния съд. Величков добави, че с изказванията днес заседанието е влязло в забавния жанр.

„Сериалът се повтаря много, много пъти. Всички тези бяха изказвани на едно много дълго заседание на правната комисия“, добави той, припомняйки разглеждането на промените в НПК в 48-ото НС, когато същите хора със

същите думи защитаваха Иван Гешев.

Адвокат Ина Лулчева от Висшия адвокатски съвет декларира подкрепа за законопроекта. Тя добави, че още от делото „Колеви“ има нужда от въвеждане на механизъм за контрол на главния прокурор. Лулчева каза още, няма аргументи за противоконституционност в текстовете и добави, че такива би имало при извънредни съдилища, каквито не се въвеждат през законопроекта. Тя каза, че ще направи

предложения между двете четения.

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов дойдоха на заседанието на правната комисия, където се разглеждат законопроекти за механизъм за разследване на главния прокурор.

- реклама -