ЦИК

Правната комисия даде зелена светлина за избор на нова ЦИК

Комисията по правни въпроси гласува процедурни правила за избор на нов състав на Централната избирателна комисия, с което даде зелена светлина за стартиране на процедурата.

Съгласно приетите текстове предложенията за членове на ЦИК могат да се правят от неправителствени организации, чрез народни представители, както и от парламентарните групи. Предложения могат да отправят също партиите и коалициите, които имат избрани членове на Европейския парламент, но не са парламентарно представени.

Председателят на комисията и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов отрече твърденията, че управляващите ще възпроизведат същия състав на ЦИК, номинирайки същите членове.

„При всички положения ние ще анализираме досегашната работа на номинирани от нас представители и ще направим съответно предложение. Искам да припомня, че нашият мандат в сегашната ЦИК не беше напълно усвоен. Ние имахме заместник-председател, който подаде оставка и не сме правили предложение за друг“, припомни Кирилов.

Според него изборът в пленарна зала трябва да бъде проведен най-късно до 18 или 19 март. За назначаваните с указ от президента обаче разписан в закона срок няма.

Всички документи ще бъдат публични на сайта на Народното събрание. Кандидатите ще бъдат изслушани в Комисията по правни въпроси в открито заседание, излъчване в реално време на интернет страницата на законодателния орган.

Парламентарно представените партии и коалиции правят предложение до парламента за избор на председател, двама заместник-председатели и секретар на ЦИК в двудневен срок от изслушването. Партиите в парламента, както и тези, които имат евродепутати, но не са парламентарно представени, могат да правят предложения до президента за назначаване на останалите членове на комисията.

От днешното заседание на Правна комисия отсъстваха депутатите от БСП, които продължават бойкота си. Очаква се те да не влязат в пленарна зала и утре, когато предстои процедурните правила да бъдат окончателно одобрени.

–––––––––––

Отговорни ЗАЕДНО!
#ОстаниВкъщи – спаси животи!
FlashNews.bg

Всичко за коронавируса тук

- реклама -