ученици, оценки, ОН, указания, присъствено
снимка: Unsplash

Правителството въвежда масово тестване на ученици и учители, за да се върнат в клас

Ще бъде въведено масово тестване на ученици и учители, за да се върнат те в класните стаи. Това стана ясно по време на извънредна среща, свикана от президента Румен Радев с назначените от него служебни министри. Основната й тема бяха допълнителни действия, за да се спре лавинообразното разпространение на коронавируса у нас, което докарва до колапс здравната система.

В началото на разговора като приоритет №1 президентът изведе връщането на учениците в клас, като това трябва да се направи най-спешно за май-малките – от 1 до 4 клас.

„На първо място, децата и техните родители са най-ощетени от мерките. Затова очаквам приоритет да бъде възможно най-бързото връщане на децата в клас, особено от 1 до 4 клас при гарантиране здравето на децата и учителите“, заяви Радев.

Предложение дойде от служебния здравен министър Стойчо Кацаров, който препоръчва въвеждане на масово тестване в училищата:

„Докато съм здравен министър, няма да позволя да се бърка в носовете на децата. Има щадящи тестове, които са като близалки и могат да се тестват децата без да им се навреди. Ако родителите са съгласни, това е един метод за тестване на децата и за осигуряване на безопасна среда“, предложи Кацаров.

Думите му бяха подкрепени от служебния министър на образованието Николай Денков, който посочи, че това е метод, който има широко приложение в Европа. А министърът на финансите Валери Белчев заяви, че средства за необходимите тестове ще бъдат осигурени.

Връщането на децата в клас може да се случи в хоризонт от между 7 и 10 дни.

Служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев напомни, че родителите на деца под 14 години, които в момента ползват отпуск, за да се грижат за децата си, може да ползват подпомагане от социалното министерство. Семействата с едно дете ще получат 650 лв. месечно, а с две и повече деца – 950 лв. месечно за времето, в което децата не ходят на училище.

Проф. Денков изнесе притеснителни данни за разпространението сред децата и учителите:

„Около 15 септември само 6% от заболелите попадаха във възрастовата група 0-19 години. През последите дни този процент е 10-12%. Това показва, че в училищата заради високата концентрация на деца, те се заразяват и това създава риск за тяхното здраве и живот. Около 15 септември по около 100 деца на ден бяха регистрирани като положителни. През последната седмица говорим за 400-500 деца на ден. Имаме съществена промяна в средата на обучение на децата“, каза проф. Денков.

Радев попита дали срещу антитела може да се издава сертификат

Друга задача, която Радев постави на служебните министри, беше тази да се проучи може ли срещу тестове за антитела да се издава здравен сертификат. Той изтъкна, че такава практика има в Австрия и Дания, според някои източници.

„Въпросът с това дали наличието на антитела може да послужи за доказателство, че човек е предпазен от коронавирус се обсъжда отдавна“, каза Кцаров.

Той изрази надежда, че скоро експертите в България ще достигнат до общо становище по въпроса.

„На базата на него ще може да се вземе решение дали наличието на антитела е достатъчно за издаването на зелен сертификат“, каза още служебният здравен министър.

Безплатните тестове се оказаха платени

Гълъб Донев заяви, че започва и допълнителна организация по предоставяне на безплатни бързи антигенни тестове на местата, където липсват. За да могат служителите на различни предприятия да се възползват от тях.

Това се случва след като от редица места постъпиха сигнали, че безплатни тестове няма. А служители и работници са принудени да плащат между 15 и 40 лева, за да ходят на работа.

Контролът върху мерките

Служебните министри излязоха със заявка, че от понеделник ще бъде засилен контролът върху спазването на новите мерки. Тя идва на фона на няколко журналистически експеримента, които показаха, че проверките на здравните сертификати се неглижират и често се случва хора да използват фалшификати или чужди здравни документи:

„От понеделник започва засилен контрол върху спазването на новите противоепидемични мерки. Най-вероятно ще бъдат създадени съвместни групи между МВР, РЗИ, Агенцията по храните и други. Контролът ще е насочен най-вече към недобросъвестните граждани“, каза Кацаров.

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков потвърди, че служителите на МВР също ще се включат в упражняването на контрола.

Добре ли са подготвени болниците?

След като преди дни Стойчо Кацаров обяви, че ако COVID леглата у нас свършат, ще изнасяме пациенти в чужбина, днес той заяви, че има нова методика за подготовка на лечебните заведения:

„Предприети са необходимите допълнителни мерки, за да не се допуска болни да пътуват от една в друга болница, да бъдат приемани и настанявани. Работи се по процедура да се прехвърля и персонал към други болници“, обясни Стойчо Кацаров.

Здравните експерти отрекоха плановият прием и плановите операции да са спрени, въпреки че някои болници вече предприеха тази стъпка. Сред лечебните заведения, които вече го направиха, са две от големите болници в София – „Пирогов“ и „Александровска“.

Да се ваксинират ли хората със заболявания?

Радев обърна внимание на факта, че хората с тежки заболявания получават разнопосочна информация за това дали да се ваксинират.

Служебният министър на здравеопазването ще възложи на експертните съвети отново да направят преглед на това кои заболявания са рискови за ваксинация и какво е съдържанието на кратките характеристики на ваксините. Целта е, ако има заболяване, което е рисково за ваксиниране, то да бъде добавено.

 

Очаквайте подробности!

- реклама -