сн. БГНЕС

Правителството във Франция иска да увеличи пенсионната възраст

Френското правителство настоява за реформиране на пенсионната система, включително да бъде увеличена пенсионната възраст. Решение по въпроса се очаква да бъде взето до края на седмицата. Това заяви пред телевизия Бе Еф Ем министър-председателката на Франция Елизабет Борн, цитирана от ДПА.

Сред обсъжданите мерки между правителството и президента Еманюел Макрон след изборите по-рано тази година е повишаването на пенсионната възраст от 62 на 64 или 65 години.

Това намерение среща остра съпротива, а членове на правителството на малцинството вече призоваха за сдържаност. Целта е реформите да влязат в сила през лятото на следващата година.

Борн не изключи възможността правителството да прокара съответното законодателство и без гласуване в Националното събрание. Това би могло да стане чрез позоваването на Член 49.3 от конституцията, който позволява парламентът да бъде заобиколен, в случай че в законодателния орган е налице политически блокаж по даден въпрос.

Борн обаче подчерта, че ще бъде дадено предимство на диалога, допълва БТА.

При представянето днес на проектобюджета на Франция за следващата година финансовият министър Брюно Льо Мер изтъкна необходимостта от реформи и увеличаване на производителността, за да може да бъде съхранен френският социален модел.

Правителството не възнамерява да увеличава данъци, а тъкмо напротив, да осъществи предложените от него намаления на налози, каза той.

Партията на Макрон „Възраждане“ е най-голямата политическа сила в сегашния състав на Националното събрание (долната камара на парламента), но на юнските парламентарни избори изгуби абсолютното си мнозинство, отбелязва ДПА.

- реклама -