Либия, войник, примирие, прекратяване на огъня

Правителството в Либия обяви примирие

Правителството на Националното съгласие на Либия, базирано в Триполи, обяви прекратяване на огъня.

Примирието е в рамките на инициативата, предложена от Руската федерация и Турция. Това се казва в изявление, публикувано в неделя на официалния правителствен профил във Facebook.

„В отговор на призива на президентите на Турция и Русия Ердоган и Владимир Путин, ръководителят на президентския съвет (действащ като държавен глава) и върховен главнокомандващ на либийската армия обявява прекратяване на огъня от полунощ на 12 януари“, се казва в съобщението.

В комюникето се посочват и редица стъпки, които Правителството на националното съгласие /ПНС/ възнамерява да предприеме, за да приложи примирието.

По-рано Либийската национална армия на Хафтар също обяви съгласието си да спре боевете. Както посочи официалният му говорител – генерал Ахмед ал Мисмари, партията обявява прекратяване на огъня от 00:01 на 12 януари. Междувременно той поиска и другата страна да спазва примирие, в противен случай заплаши с военни действия.

На съвместна среща на 8 януари в Истанбул президентите на Русия и Турция призоваха всички страни в либийския конфликт да прекратят военните действия от неделя.

- реклама -