Правителството ще отпусне 600 000 лева, с които Рилският манастир да продължи реконструкцията си

„Не знаех за проблемите на Рилския манастир. Сутринта разбрах и ето, до обяд съм тук. Утре на заседание на властта ще отпуснем 600 000 лева на Рилския манастир. както и на другите – Троянския и Бачковския, и за строеж на нова църква в Пловдив“. Това каза премиерът Бойко Борисов, който бе в Рилския манастир и чу за проблемите от игумена епископ Евлогий.

Оказа, че тази година няма предвидени средства за манастира от бюджета, заради което можеше да спрат ремонтите и реставрационните дейности. Премиерът обеща парите да са приведени до дни. Още около 1,3 млн. лева ще са необходими за изграждане на пречиствателна станция, след като бъде довършена административната сграда на полицията, пожарната и кметството до манастира.

„Слушах сутринта и сърцето ми се скъса. Толкова много много помагаме на манастири  и църкви, правим го и сега“, допълни Борисов.

Средствата ще бъдат гласувани в сряда на Министерския съвет.

Игуменът Андреанополския епископ Евлогий се оплака, че заради карантината драстично е намалял броят на миряните, които посещават манастира. За тази година пък още не са получили от държавата средства за издръжка.

Манастирът получи пари по схемата 60 на 40 за заплати на служителите си, но ремонтни и възстановителни дейности ще бъдат спрени.
- реклама -