Правителството ще номинира официално новия български еврокомисар

Евродепутатът от ГЕРБ Мария Габриел най-вероятно ще е следващият български еврокомисар.  Решението официално трябва да бъде взето днес на първото заседание на кабинета „Борисов 3“.

Очаква се ресорът, който българката ще поеме, да бъде „Дигитализация“.

Това беше портфолиото, освободено от германеца Гюнтер Йотингер, когато той взе бюджетната дирекция на бившия вече комисар Кристалина Георгиева. То отговаря за единния дигитален пазар (под надзора на Андрус Ансип), дигиталната икономика и иновациите.

Решението за номинацията на Мария Габриел е взето окончателно в телефонния разговор от миналата седмица между Бойко Борисов и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. В него Борисов е обещал кандидатурата да бъде разгледана на първото правителствено заседание.

Габриел е кандидат на ГЕРБ.

Тя е член на Европейската народна партия.

България е без еврокомисар от началото на годината, след като заместник-председателят на комисията „Юнкер“ Кристалина Георгиева подаде оставка през октомври 2016 г. и се завърна като главен изпълнителен директор от 2 януари 2017 г. в Световната банка.

Мария Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев. През 2001 г. завършва „Българска и френска филология“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и магистратура по „Сравнителна политика и международни отношения“ в Докторската академия по политически науки в Бордо през 2003 г. До 2008 г. е асистент научен изследовател в академията. Евродепутат (ГЕРБ/ЕНП) е от 2009 г.

През 2012 г. се омъжва за Франсоа Габриел, който по това време е част от екипа на председателя на групата на ЕНП в европарламента Жозеф Дол. През 2015 г. се ражда синът им Жан-Едуард.

–––––––––––

Отговорни ЗАЕДНО!
#ОстаниВкъщи – спаси животи!
FlashNews.bg

Всичко за коронавируса тук

- реклама -