Правителството с мерки срещу скъпия ток

На брифинг в МС бяха представени определени мерки, които служебното правителство планира в енергийната сфера. По време на срещата участваха представители на Министерството на финансите, Министерството на енергетиката,  Министерството на икономиката, БНЕБ и КЕВР.

„Темата с цената на енергията е актуална цяло лято. Говорим по тези теми и търсим решение. Искам да подчертая, че служебното правителство работи за това всички потребители да имат енергия и да бъде в най-добрия ценови диапазон. Последните 2 месеца България има най-ниските цени в рамките на ЕС. Само в Полша цените са по-ниски в сравнение с България. Цените се дължат на международни фактори“, каза служебният премиер Стефан Янев.

„Темата с финансовите компенсации, която се обсъжда и която касае бизнес потребетилите, разработена е схема и тази схема е за такъв вид компенсации за предстоящите зимни месеци ще бъдат заложени в бюджет 2022 г. През ноември новият парламент ще се занимае с тази тема. Може да е необходима и актуализация и за тази година. Разплащането трябва да стане чрез държавния бюджет“, каза Янев.

„Втората мярка е национална позиция, която да служи в рамките на ЕС за по-гъвкава общоевропейска политика за компесаторните механизми и намаляване тежестта на въглеродните емисии и на трето място Министерството на финансите с Българската фонодова борса да приеме механизъм, който ще работи за балансиране интересите на производителите и ще създаде условия за гъвкав пазар“, каза още Стефан Янев.

Освен тези дългосрочни мерки, са обмислени и няколко краткосрочни мерки. „Те са свързани с Комисията за енерийно и водно регулиране. Българският енергиен холдинг от мози момент нататък ще започнат да предлагат нови позии за дългосрочните договори – за 3-6-месечните договори за пакети, подходящи за малки потребители на енергия“, уточни премиерът.

По отношение на КЕВР, Янев каза, че ще се предприемат следните мерки: „засилване на регулаторния контрол на КЕВР по отношение на неговото влияние на целия борсов пазар. Ще бъдат изследвани и предложени корекции в правилата за работа на енергийната борса в методиката за образуване на цена и във временно преустановяване на застрахователните гаранции, като финансов инструмент, който да бъде ползван в някои видове сделки“, разясни Янев.

„Работим и по още един пакет мерки, които да са в помощ на публичните предприятия, но с тях още не сме готови“, допълни служебният министър-председател.

На въпрос, ако не се случи актуализацията на бюджета, Янев отговори така: „говорим за актуализация тази година. Без актуализация няма как да се преразпределят средствата през декември. Но в бюджета за 2022 г. ние ще заложим този механизъм да бъде валиден в първите 6 месеца на годината“, каза Янев.

Относно мерките, той допълни, че: „понеже става дума за мерки в порядъка на 50 лв. за мегаватчас – мерки за октомври и ноември, финансово парите ги имаме, но не можем да ги разпределим. През декември ще има такава възможност, ако парламентът направи актуализация на тазгодишния бюджет. Ако не направи от 1 януари ще влязат в сила с новия бюджет от 2022 г.“

- реклама -