персонална пенсия НСТС закон за корпоративното данъчно облагане Закон за хората с увреждания петролна и газова асоциация, цени , горива, протести Борисов кворум Атака Сидеров Първанов Колева Европейски орган по труда Джонсън превозвачи служебно правителство, кабинет, правомощия

Правителството разглежда днес проектите на бюджетни закони за 2019г.

Проекта на бюджет за следващата година ще приеме на извънредно заседание днес правителството. Минимална заплата от 560 лева, ръст на разходите за заплати в бюджетния сектор с 10 на сто, индексация на пенсиите с 5,7 процента, максимален осигурителен доход от 3 хиляди лева, таван на пенсиите от 1200 лева и инфлация от 3 на сто, са част от предлаганите параметри.

Средствата за целия сектор здравеопазване нарастват догодина с близо 550 милиона лева, от които 490 милиона ще отидат по бюджета на Здравната каса. Разходите на общественото осигуряване са 11 милиарда и 700 милиона лева, от тях 10 милиарда за пенсии. Залага се сериозен ръст на приходите от осигуровки: „14,7 десети процента повече в сравнение с тази година“, каза социалният министър.

В основния приоритет – образование – заплатите на педагогическия персонал, както е обещано, ще се покачат средно с 20 на сто, а средствата за заплати и осигуровки в бюджетния сектор с 10 процента: „Което ще даде възможност за увеличение на индивидуалните основни месечни заплати, разбира се, въз основа на заеманата дължност и оценките за индивидуалното трудово изпълнение“, каза финансовият министър.

Очакванията за растежа на икономиката догодина са 3,7 на сто и инфлация от 3 процента. За да се компенсира нарастването на цените се заделят 40 милиона лева повече за увеличаване както на размера, така и на обхвата на целевото енергийно подпомагане за бедните и уязвими категории от населението. Ще се повишат и парите за отбрана, в съответствие с националния план през 2024-та година, те да са 2 процента от брутния продукт.

- реклама -