Правителството публикува мотивите за уволнението на председателя на ДАНС

Правителството публикува мотивите за уволнението на Димитър Георгиев

Служебното правителство публикува мотивите, поради които отстранява председателя на ДАНС Димитър Георгиев – прочети ги ТУК.

Според кабинета предложението за прекратяване на пълномощията Георгиев отговаря на необходимостта да се гарантира устойчивостта на системата за защита на националната сигурност в условия на специфична динамика на вътрешнополитическия процес.

Подадената молба за отпуск в периода от 07.05.2021 г. до 06.09.2021 г. (123 дни) е демонстрация на нежелание от страна на г-н Георгиев да изпълнява своите служебни задължения и функции на ръководител на ключова структура от системата за защита на националната сигурност в контекста на перспективата да работи със служебно правителство, посочва правителството.

Според кабинета това давало основания да се допусне, че Георгиев действа пристрастно в политически смисъл, нарушавайки принципа на политически неутралитет.

Президентът Радев късно вчера подписа указ, с които освобождава Георгиев като председател на ДАНС, и друг, с който назначава на поста Пламен Тончев.

- реклама -