F-16 Локхийд Мартин изтребители преговори България Каракачанов

Правителството предлага Народното събрание да ратифицира споразумението за новите изтребители

На днешното си заседание правителството ще предложи на Народното събрание да ратифицира Рамковото споразумение между Министерството на икономиката на България и Lockheed Martin Global, Inc. относно програма за промишлено сътрудничество F-16 блок 70.

Съгласно Конституцията и редът на Закона за международните договори на България, за да влязат в сила те, следва да бъдат ратифицирани от депутатите. Общата стойност на четирите договора е 1,256 млрд. долара. С тях се договаря доставката от Правителството на САЩ за българските въоръжени сили на осем самолета F-16 Block 70 и свързаното оборудване и въоръжение.

Очаква се, че до 2023 г. да бъдат доставени всички самолети в различни периоди. Самолетите са 6 едноместни и 2 двуместни.

След влизане в сила на закона за ратификация на договорите от Народното събрание, МВнР ще уведоми насрещната страна за изпълнение на националните процедури за това.

В същото време актуализацията на бюджета заради новите изтребители влиза в парламентарните комисии

Тя трябва да бъде одобрена от депутатите от парламентарната комисията по бюджет и финанси и тази по отбрана.

На извънредно заседание в понеделник министрите актуализираха Бюджет 2019 г. за покупката на бойни самолети. От МС обясниха, че финансовият модел за реализиране на проекта за нов тип боен самолет изисква осигуряването на допълнителни разходи над одобрените от НС със Закона за бюджета за 2019. Това налага изготвянето и предлагането на законопроект за неговото изменение и допълнение и се предлага да се увеличи размерът на разходите по бюджета на МО за 2019 г. с 2,1 млрд. лева.

С разчетите към законопроекта не се предвижда промяна на ограничението за нов държавен дълг и одобрените бюджетни ограничители за 2019 г. остават непроменени по отношение на максималния размер на държавния дълг към 31 декември 2019 г. и максималния размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет през 2019 година. Същевременно се предлага и намаление на разходи по държавния бюджет. Предвидено е планираните средства в общ размер на 271 млн. лв. за реализиране на други проекти за модернизация на армията да не бъдат разходвани през настоящата година.

Отчитайки нетното увеличение на разходите по държавния бюджет в размер на 1,829 млрд. лв. в законопроекта за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет за 2019 г. се предвижда увеличение на дефицита по държавния бюджет с 1,829 млрд. лв. до 2,228 млрд. лева.

- реклама -