Правителството предлага на президента списък с посланически назначения

Президент и правителство се разбраха за посланика на България в Париж, пише в. 24 часа. Двете институции имаха различни предложения – Радев предлагаше дипломата Петко Драганов, а правителството – зам.-министъра на външните работи Юрий Щерк. В крайна сметка решението е да бъде удължен мандатът на посланик Ангел Чолаков, докато бъде намерен трети компромисен кандидат. Заради спора за Париж, повече от година беше блокирана въртележката на посланиците.

Макар и не в Париж и Щерк, и Драганов получават посланически назначения. Днес на  закрито заседание правителството е одобрило решения, с които вече официално предлага на президента Радев да издаде укази за новите назначения.

Два месеца преди Брекзит България остана без посланик в Лондон. Досегашният ни първи дипломат Константин Димитров се прибра заради изтекъл мандат. В крайна сметка за Лондон ще замине завърналият се наскоро от Рим бивш служебен премиер Марин Райков. Това за него ще е трети последователен мандат.

Петко Драганов ще заеме посланическото място в столицата на Южна Корея Сеул. Сеул бе първоначалната дестинация, за която правителството предлагаше Драганов преди Радев да го определи като свой фаворит за посланическото място в Париж.

Шефката на политическия кабинет на премиера Бойко Борисов Румяна Бъчварова сменя посланика ни в Израел. Това беше сред назначенията, които президентът Радев спъваше. Той склони, след като преди седмица ъншната министърка Екатерина Захариева публично му направи забележка, че бави безпричинно рокадата на посланиците. И му припомни, че правителството бързо е одобрило президентската кандидатура за Москва на Атанас Кръстин.

С новите 16 назначения правителството и президентът Радев договориха ротация на 26 места. От първата вълна от 10 души своите места вече заеха Меглена Плугчиева в Черна гора и Елена Шекерлетова в Берлин.

Източник: 24 часа

- реклама -