Йорадан Динев, орден "Стара планина"

Правителството предлага на президента да връчи орден „Стара планина“ на единия от братята Диневи – о.р. полковник Йордан Динев

Правителството предлага на Президента на Република България да удостои с орден „Стара планина“ – първа степен, о. р. полковник Йордан Динев.

Това стана ясно днес след заседанието на Министерски съвет.

Високото отличие е за заслугите на Динев за запазване и популяризиране на най-добрите традиции на Българската армия и Българската православна църква.

Офицер от резерва Йордан Динев подпомага изграждането на монументи, паметни плочи и барелефи, посветени на българската бойна слава и на воинската чест. Допринася за изграждането на четири православни храма, помага на десетки църкви, превърнали се в действени духовни средища.

За тази негова дейност о. р. полковник Йордан Динев е награждаван от Министерство на отбраната с различни отличия.

Кой е Йордан Динев?

Йордан Динев е един от двамата собственици на холдинга „Диневи груп“, част от което е комплекса „Марина Диневи“ в Св. Влас. Заедно с брат си Динко, той построява първото частно яхтено пристанище у нас. Собственик е на комплекса „Гранд Манастира“ в курорта Пампорово.

Вчера Йордан Динев навърши 50 години.

А утре военният министър Красимир Каракачанов ще открие паметник на кан Тервел в гр. Свети Влас. Каракачанов е председател на Националния инициативен комитет за честването на 1300-годишнина от победата на кан Тервел над арабите. С тази победа българският владетел спасява не само България, но и Европа от нашествието на арабския халифат.

Паметникът е дело на фондация „Българска памет“ на братята Йордан и Динко Диневи.

Указът за награждаването трябва да бъде подписан от държавния глава Румен Радев. Според Закона за ордените и медалите с най-високото държавно отличие се награждават „държавни глави и ръководители на правителства, министри, политици, обществени дейци, културни дейци, военни лица и представители на духовенството, които имат изключително големи заслуги към Република България“.

- реклама -