Правителството прави отделна администрация на българските европрокурори

Правителството готви проект, с който да делегираните в България европрокурори ще имат отделна администрация, различна от тази на българската прокуратура.

Това обяви говорителката на кабинета Лена Бориславова след продължил повече от два часа разговор на премиера Кирил Петков с евродепутатите от ЕНП Моника Холмайер, председател на парламентарната комисия по бюджетен контрол, и Йерун Ленаерс, говорител на групата на ЕНП в парламентарната комисия по граждански свободи. Те бяха изпратени в България, за да опитат да разберат истината за ареста на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

На разговора на Петков с представителите на ЕНП е бил и вътрешният министър Бойко Рашков.

За европрокурорите ще работят отделни екипи следователи и разследващи, увери Бориславова.

Петков е обяснил на хората от ЕНП фактите около ареста на Борисов, системните слабости на българското правосъдие и всички проблеми от управлението на ГЕРБ, на които се е натъкнал – ББР, строежите на язовири и „Хемус“ и др., обясни Бориславова.

Протоколите от разпита на Петков, след който бе арестуван Борисов, са изтекли от прокуратурата, обвини Бориславова. Но нито потвърди, нито отрече тяхната достоверност, защото не ги била чела.

Тя отрече и публикациите, че правителството е оказвало натиск на делегираните европрокурори да разследват предишното управление.

- реклама -