Правителството отпуска близо 2 млрд. лв. за социални и икономически мерки в борбата с COVID-19 (ВИДЕО)

Правителството ще отпусне общо 1 млрд. 163 млн. за социални мерки, свързани с COVID-19. Още 731 милиона ще отидат за икономически мерки свързани с пандемията. Това обяви премиерът Бойко Борисов след срещата на правителството с коалиционните партньори.

„Към този момент няма да теглим заем, а ще ползваме мазнинките във фискалния резерв.“, обяви премиерът.

„Целта е да минимизираме щетите, които следват от пандемията в голяма част от секторите“, заяви премиерът Бойко Борисов.

Правителството отпуска по 50 лв. за период от три месеца на всички пенсионери.

122 млн. лева се отпускат за личните асистенти. Увеличаване на минималния размер на дневното обезщетение за безработица от 1 октомври от 9 на 12 лева.

Друга социална мярка на стойност 67,0 млн. лв., осигурени чрез пренасочване на средства от европейски програми, е осигуряване на нетно възнаграждение в размер на 1 000 лв. на за ангажираните медицински специалисти в борбата с COVID-19 на първа линия до края на 2020 г.

1.8 милиарда лева налични дава Министерството на икономиката за помощ на бизнеса. 9.5 милиона лева се предоставят на МИ за насърчаване на чуждестранните инвеститори у нас.

Отпускат се допълнителни средства за Министерството на културата за творчески проекти. Увеличават се разходите за персонал с 30% за служителите, които са на първа линия. Средствата са предвидени за структурите на Министерство на здравеопазването, Министерството на вътрешните работи, Министерството на труда и социалната политика, НЗ
НОИ и други“, заяви Борисов.

210 лв за почивка в България ще получат лицата от първа линия в борбата срещу COVID-19. Субсидията е 8 млн. лв. и е достатъчна за 38 000 лица.

По 35 евро отпуска правителството на туроператорите за всяка заета седалка в чартърни полети до България.

 

- реклама -