1,256 млрд. долара е крайната цена, която България дава за F-16

Правителството одобри сделката за покупка на осем нови изтребителя F-16 от САЩ.

Цената на сделката е 1,256 млрд. долара като САЩ ще искат одобрение на Конгреса да поемат 60 млн. долара от нея. Това обявиха министрите на отбраната Красимир Каракачанов и на икономиката Емил Караниколов.

Като част от сделката в България ще бъдат построени заводи за ремонти на възли за самолети. Ще има и помощ от САЩ за разработка на дронове.

На 17 юни у нас са получени проектите на договорите, а на 27 и 28 юни преговорните екипи окончателно са уточнили всички параметри по договорите. На 8 юли са получени официално подписаните документи. Днес Министерският съвет е дал мандат на министъра на отбраната да подпише четири договора. Те са за доставката на изтребителите Ф-16 Блок 70, за боеприпаси, за ракетите въздух-въздух, за доставка на система за наблюдение и управление. В рамките на четирите документа ще бъде изпълнена доставката на Ф-16 Блок 70 с необходимото оборудване.

Следващата седмица офертата ще бъде обсъдена в Комисията по отбрана, а след това процедурата ще бъде придвижена и към пленарната зала.

- реклама -