Правителството одобри подписване на търговското споразумение между ЕС и Канада

Министерският съвет прие решение за одобряване и подписване на търговското споразумение между Канада, от една страна, и Европейския съюз и неговите държави-членки, от друга. Одобрено е и Споразумението за стратегическо партньорство между ЕС и Канада, съобщиха от правителствената пресслужба.

Подписваме споразумението, но  срещу отпадане на визовия режим за Канада

Правителството упълномощи постоянния представител на България към ЕС да подпише двата документа под условие на последваща ратификация и при условие на поет официален ангажимент от страна на правителството на Канада за отмяна на визовия режим от  2017 г.

Всеобхватното икономическо и търговско споразумение има за цел либерализирането и насърчаването на търговията със стоки и услуги, подобряване защитата на интелектуалната собственост и защитата на инвестициите. Включени са и разпоредби относно устойчивото развитие и енергийните ресурси.

0000319713-article2Споразумението може да влезе в сила само, ако всички страни от ЕС го подпишат.

Белгия обаче отказва да сложи подписа си под търговското споразумение.

Белгия не може да подпише заради съпротивата на властите в провинция Валония. Валонският парламент, където мнозинството е на социалистите, отхвърли с две трети от гласовете подписването на споразумението.

За четвъртък е насрочена среща на върха за СЕТА и надеждите са това да е последния шанс за намиране на решение

- реклама -