машини, гласуване, изборен ден, машини
Снимка: БГНЕС

Правителството одобри нови 24,6 млн. лв. за ЦИК за машинното гласуване

Нови 24,6 млн. лв. дава правителството на ЦИК за обезпечаване на машинното гласуване, стана ясно след днешното заседание на служебния кабинет. С тези средства финансовото ще се обезпечат сключените договори за доставка на 1 600 специализирани устройства за електронно машинно гласуване и за изпълнението на дейностите по техническото обслужване и логистичното им осигуряване. В тази сума е включен ДДС.

Сумата от 24.6 млн. лв. ще бъде осигурена от предвидените средства за сметка на резерва за непредвидени и/или неотложни разходи по централния бюджет за 2021 г.

Припомняме, че съгласно ПМС № 305 от 2021 г. за приемане на план-сметка за разходите по подготовката и произвеждането на изборите за президент и вицепрезидент и народни представители на 14 ноември 2021 г., при сключване от ЦИК на договор за доставка на допълнителни специализирани устройства за електронно машинно гласуване с инсталиран системен и приложен софтуер средствата се осигуряват по реда на чл. 109, ал. 3 т Закона за публичните финанси, т.е. с отделен акт на правителството.  

- реклама -