Правителството одобри актуализацията на държавния бюджет

Приключи извънредното заседание на правителството, съобщи NOVA. Министерският съвет одобри актуализацията на държавния бюджет, който беше тема на заседанието. След като Министерският съвет внесе актуализацията на бюджета в Народното събрание на ход ще бъдат депутатите, които трябва да гласуват новите разчети.

По-рано Янев даде отчет за състоянието на държавната хазна.

„Искам да акцентирам върху някои от точките, които са тема на днешното заседание, а именно проектите за актуализация на бюджети и в частност на Закона за държавния бюджет за 2021 г. При условие, че приемем този проект на днешното заседание, ще бъде внесен за разглеждане в Народното събрание“. Това заяви още Янев пред министрите.

По думите му „този акт за актуализация на държавния бюджет принципно е работа на едно парламентарно подкрепено правителство, но ситуацията е динамична и такова правителство все още не е съставено“.

„В същото време икономическата и здравната ситуация в държавата е такава, че се налага да бъдат взети неотложни мерки по отношение на гарантиране на функционирането на държавата, социалните плащания, дейността на бизнеса и подготовка за здравна криза, ако такава се развие през есента“, допълни Янев.

Според него актът за актуализация на държавния бюджет е „знак за едно отговорно поведение по отношение на финансите на държавата„. „Надявам се парламентът да направи необходимия смислен дебат, да покаже мъдрост и да прояви разбиране към моментната ситуация, така че всички неотложни плащания от началото на септември да бъдат изплатени“, каза още премиерът.

- реклама -