Горанов кметове среща МС общини разходи промени

Правителството обеща повече контрол върху харчовете на общинските кметове – Снимки

Всяко кметство вече ще има своя бюджетна рамка и кметът на общината ще е длъжен да я изпълнява. За това се разбраха на среща в Министерския съвет представители на Сдружението на кметовете на кметства в Република България и на управляващите.

Ще бъдат завишени и санкциите за кметовете на общини за неизпълнение на Закона за местното самоуправление и местната администрация.

Председателят на Сдружението на кметовете на кметства Румен Стоянов обяви пред журналисти, че са постигнали добър резултат по първата част от исканията им и засега няма да протестират.

На среща на кметове на малки населени места с премиера Бойко Борисов са били договорени промени в законодателството, които да се засили отчетността на общинските кметове.

Това обясни след срещата финансовият министър Владислав Горанов, който е участвал в срещата.

„Това, което постигнахме днес, е разбирането, че с промени в законодателството ние ще увеличим отчетността на общинските кметове от гледна точка на ангажиментите към отделните кметства, без, разбира се, с това да отнемаме техните правомощия, които са разписани в закона. Но ще увеличим и правомощията на кметовете на кметства по отношение на активности на общината, които се случват на територията на кметството, за което тези хора са се явили за избори и са приели конкретни ангажименти към местната власт“, уточни Горанов на брифинг в Министерски съвет след среща с кметовете на кметства.

„Конституцията определя основната единица на местното управление – Общината и Общинският съвет е представител на местната общност, това е местният парламент. Да поставяме под съмнение неговите функции и възможността да взима решения означава да поставим под съмнение конституцията и логиката на местното самоуправление въобще“, коментира Горанов.

Той подчерта, че „следващата година бюджетните отношения на държавния бюджет с общините нарастват с половин милиард, като една не малка част – около 120 милиона, са в частта, която зависи от местните общности“, каза той като подчерта, че това не е било тема на разговорите. “Колегите поставиха проблеми, които не биха съществували, ако местите власти са в хармония и синхрон“, каза Горанов.

„Парите за общините остават същите и те са с половин милиард повече за тази година. Голяма част от проблемите, които поставят кметовете на населени места, идват от недобросъвестно понякога или мотивирано от различни принципни постановки решения на общинските кметове“, коментира той. По думите му това противопоставяне ще съществува, винаги но отношенията между общинските и местните кметове трябва да бъдат прецизирани.

- реклама -