бюджета

Правителството няма да оттегля проекта за Бюджет 2017

Правителството няма да оттегли законопроекта за държавен бюджет за 2017 година. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на финансите.

Ето и официалната им позиция:

Правителството не се отказва от нито една от политиките, които провежда от встъпването си на власт преди две години. За нас те остават актуални и докато изпълняваме своите правомощия, ще продължим да работим по тяхната реализация.

Наше категорично убеждение, към което сме се придържали през последните две години, е, че не бива бюджетът да бъде заложник на безпринципно политическо противопоставяне. Няма да допуснем и той да става жертва на популизъм.

Правителството на премиера Бойко Борисов ще продължи да отстоява политиките в държавния бюджет за 2017 година. Затова не предвиждаме неговото изтегляне от Народното събрание. Оставяме на народните представители да подходят отговорно към дебатите за приемането му и да вземат решение за неговото приемане.

По-рано днес се появиха информации, че проектобюджетът ще бъде изтеглен.

Това стана след като в интервю за Investor.bg финансовият експерт на ГЕРБ и председател на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова обясни, че е „най-логично и благоприятно за страната“ законопроектът да бъде изтеглен.

„Да си говорим честно – Законът за бюджета е може би най-политическият закон и в този смисъл е най-закономерно той да бъде изтеглен. Просто няма да бъде политически коректно чрез него да се налагат политики, които не са приоритет за сегашното мнозинство в парламента“, казва Стоянова.

По план утре парламентът трябва да гледа Бюджет 2017 на 17 комисии.

Ако проектобюджетът все пак бъде оттеглен, ще остане да действа настоящият закон и всеки месец ще се харчат по 1/12 от стария бюджет, докато се приеме нов.

Така обаче ще отпадне увеличението на минималната работна заплата и повечето средства за сектори като образованието и здравеопазването, включително повишаването на учителските заплати.

- реклама -