Япония Абе правителство оставка кабинет

Правителството на Япония подаде оставка, премиерът смени 14 министри

Министър-председателят на Япония Шиндзо Абе одобри новия състав на правителството, в което 14 министри от общо 19 са сменени.

Постовете си запазват най-близките сътрудници на Абе – вицепремиерът и министър на финансите Таро Асо, генералният секретар на кабинета Йосихиде Суга и министърът на икономиката, търговията и промишлеността Хиросиге Секо.

Министър на външните работи става Таро Коно, смятан за привърженик на преразглеждането на статута на американските въоръжени сили в Япония. Коно е завършил университета в Джорджтаун и е потомствен политик. Баща му Йохей Коно през 90-те години е бил генерален секретар на правителството, два пъти е бил външен министър, бил е и вицепремиер.

Проблемния пост на министър на отбраната получава Ицунори Онодере, който вече е бил начело на ведомството през 2012-2014. Известен е като застъпник за повишаване на отбранителния потенциал на Япония. Под негово ръководство група депутати изготвиха пакет от предложения за придобиването на система за противоракетна отбрана Aegis Ashore („Ийджис ъшор“) и снабдяване на силите за самоотбрана с крилати ракети.

Бившият министър на отбраната Томоми Инада беше принудена да подаде оставка на 28 юли след поредица от скандали.

Един от главните постове в кабинета – министър по административните въпроси, зае бившата председателка на главния съвет на Либерално-демократическата партия Сейко Нода, смятана за политик, отдалечен от Абе. По силата на поста си обаче, тя ще участва в заседанията на съвета за национална сигурност.

Правителството на Япония подаде оставка

По-рано правителство подаде оставката. От прессекретариата на премиера съобщиха, че всички членове на парламента са подали съответстващото заявление, което е било прието от Абе.

Разпускането на целия кабинет е процедура, необходима за въвеждането на планираните радикални промени в правителството от страна на Либерално-демократическата партия на Абе.

Реконструкцията в японския кабинет се предприема само няколко седмици след отчетения спад на авторитета на правителството заради предполагаеми афери, засягащи лично премиера или негови близки. Освен подозрения във фаворизиране на свои приближени, той бива обвиняван, че прокарва за гласуване закони, към които има персонален интерес.

Политолози предупреждават, че промените на правителството трябва да са от такъв мащаб, че да нямат негативен ефект върху Абе. В същото време се отбелязва, че премиерът, който иска да бъде преизбран за лидер на своята партия през 2018 г., трябва да задоволи и вътрешните групировки в нея, което не му оставя особен избор. Ето защо имената, които се спрягат за вероятни бъдещи министри, не са нови лица, а добре познати лица от неговата партия, като някои от тях дори вече са заемали тези постове.

- реклама -