Фандъкова, болници, мерки, коронавирус, ваксинация

Правителството на Радев отряза 4 проекта за София от Плана за възстановяване

Четири проекта за изграждане на канализация на територията на Столична община са изключени от основния списък за финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост от МРРБ. Проектите за изграждане на ВиК в агломерации „Панчарево – Кокаляне“, „Кремиковци – Сеславци“, „Волуяк“ и „Ботунец“ са на обща стойност 250 млн. лв. и бяха включени за финансиране по плана в началото на 2021 г. Това съобщи във Фейсбук столичният кмет Йорданка Фандъкова.

„Основният довод за изключване на софийските проекти от екипа на министъра на регионалното развитие е, че София има концесионер на ВиК-услугата и въпросът за държавните помощи не е решен. Запознахме министър Комитова с факта, че тези
проекти вече са били разглеждани от служители на Европейската комисия и тяхното становище е, че те могат да получат европейско финансиране. Така, както и досега Столичната община е била бенефициент по европейски проекти за изграждане на ВиК по оперативна програма „Околна среда“, при която стоят същите
правила и принципи“, пише Фандъкова.

Столичният кмет добавя, че е получила уверение от служебния регионален министър арх. Виолета Комитова, че тя ще предложи връщане на проектите на София в плана.
„Жителите на тези квартали и населени места в районите „Панчарево“, „Връбница“ и „Кремиковци“ очакват от дълго време стартирането им. Настоявам четирите проекта на София да бъдат върнати за финансиране в Плана за възстановяване и устойчивост“, заявява Фандъкова.

- реклама -