Бокова

Скандал на деня: Правителството мълчи за рокадата в битката за ООН

Правителството запазва мълчание – ще смени ли официалния кандидат на България за генерален секретар на ООН? От три дни циркулират слухове, че на утрешното заседание на кабинета, Бойко Борисов ще обяви Кристалина Георгиева за нова номинация, с която ще замени Ирина Бокова.
Въпреки тишината, идваща от „Дондуков“ 1, базирайки се на няколко политически изказвания от днешния ден подобен развой на ситуацията изглежда все по-реален.

Бъчварова: Не се справя убедително

Тази сутрин вътрешният министър Румяна Бъчварова заяви пред Нова тв, че няма информация за планове на правителството да сменя кандидатурата на Ирина Бокова за шеф на ООН с тази на Кристалина Георгиева.

Тя обаче смята, че към момента представянето на Бокова в надпреварата за поста не е убедително и не може да се разчита на окончателно добро решение.

Бокова, Борисов„Резултатите, които се виждат и са публично известни, показват, че има реакция срещу тази кандидатура. Какво ще се реши оттук нататък, премиерът ще реши“, допълни Бъчварова.

Цветанов: Ще има новина

Запитан тази сутрин дали се обсъжда смяна на българската номинация за генерален секретар на ООН с Кристална Георгиева, Цветанов заяви, че това е решение в правомощията само на Министерския съвет.

Цветан Цветанов: „Аз предполагам, че в предстоящите дни може би ще има определени новини, но в каква посока – нека да изчакаме все пак министър-председателят и Министерски съвет да вземат своето решение”

Кой иска смяната?

Вчера Русия обяви, че от тях е била търсена подкрепа за евентуална нова кандидатура на България. По време на срещата на Г-20 в Китай миналата седмица лично канцлерът на Германия Ангела Меркел е направила опит да поиска от Москва подкрепа за друг кандидат за шеф на ООН, излъчен от България.
4814479Още през юни станаха ясни амбициите на Кристалина Георгиева за поста. Тогава тя бе заведена на сбирка на митичната група Билдерберг, за която се говори, че управлява света в „сянка“. Там е била Представена е там лично от бившия председател на Еврокомисията – португалеца Жозе Барозу.
Вчера бившият външен министър Соломон Паси лансира тезата, че кръгове от Португалия в Европейската народна партия стоят зад интригата. Те искали да изтикат Бокова от битката, защото била най-голяма конкуренция на техния кандидат Гутериш, който до момента убедително води в предварителните гласувания.

Игри на тролове

Неотдавна в интернет пространството се разгърна мащабен скандал, в който отново главните роли бяха дадени на Кристалина Георгиева и Ирина Бокова. До медиите бе изпратено имейл, за който се твърди, че е разпратен до платени тролове от сътрудничка на българския еврокомисар. В него се дават насоки как Ирина Бокова „да бъде омаскарявана“ във форуми и коментари в социалните мрежи като „дъщеря на комунист-убиец, червена мумия, кандидатура на Гоце“ и тн.

Тогава самата Кристалина Георгиева категорично отрече в Туитър и Фейсбук да има нещо общо с разпространения план за охулване.

Кристалина Георгиева Ирина Бокова хибридна война

 

 

 

 

 

 

 

Според други слухове, ако Бойко Борисов откаже да се ангажира със смяна на официалната кандидатура на България, тогава има план Кристалина Георгиева да бъде номинирана от Унгария, Хърватия и Латвия.

- реклама -