Стойчо Кацаров, коронавирус, мерки, зелен сертификат

Правителството купува 3000 дози от неразрешен в ЕС препарат за лечение на COVID-19

Правителството е одобрило закупуването на 3000 дози антитела. Министър Кацаров обясни, че става дума за лекарствен продукт, неразрешен за употреба – затова е разрешил използването му със заповед.

„Това е нов лекарствен продукт, втора възможност на лекарите да лекуват болни с ковид. Досега имаше само една възможност – с „Ремдесивир“, уточни министър Кацаров на брифинг след края на заседанието на правителството днес.


По думите му в момента в Европейската агенция по лекарствата тече процедура по одобрението на лекарствения продукт. А той като министър има правомощията да го одобри за употреба в страната.

Първите доставки се очакват до края на този месец, като се прави всичко необходимо да се ускорят доставките, каза Кацаров.

Той внесе и някои уточнения във връзка с мерките срещу коронавируса, които влизат в сила от утре.

„Тъй като чух: как ще се влиза в администрацията и църквите. Тези сгради са изключени от заповедта. Мерките дори са облекчаващи. Досега режимът на спортни състезания на открито бяха без публики. Сега ще са пред публика при зелен сертификат. Същото и за нощните заведения“, допълни Кацаров.

Министърът каза още, че въведените мерки засягат само дейностите, които изрично са посочени в заповедта, всичко, което не е посочено в заповедта, е изключено.

Той уточни, че мерките са противоепидемични, те не засягат правото на труд, те не принуждават хората да се ваксинират, а намаляват риска от разпространяване на вируса.

Насоката като цяло на мерките е да се ограничат дейностите, които са по-скоро с увеселителен характер, които са извън обичайното ни ежедневие. Магазините – засягат само тези с над 300 кв. м. За всички останали не се изисква зелен сертификат. Банкови институции и хранителните магазини не са засегнати от тези мерки.

В системата на образованието системата на зеления сертификат не се прилага заради желанието да се запази присъствен учебен процес.

Зелените сертификати падат, когато страната ни влезе в зелена зона или когато постигнем висок брой на ваксинирани лица, обяви още Кацаров след края на заседанието на Министерски съвет.

По думите му ситуацията е изключително сложна, а болниците са под натиск.

„Призивът ми към гражданите е да се вземем в ръце и да спазваме мерките, за да намалим разпространението на вируса”, каза д-р Кацаров.

ЗА ОБУЧЕНИЕТО В УЧИЛИЩЕ

Дали децата ще учат онлайн или присъствено ще се решава на общинско ниво. При 750 болни на 100 000 души в община ще се затварят изцяло училищата и ще се минава на дистанционно обучение.

„Нашият ангажимент е да осигурим присъствено обучение, но без да рискуваме живота и здравето на учителите и учениците. В момента актуализираме насоките съгласно заповедта от вчера”, заяви министърът на образованието Николай Денков.

Денков уточни, че се очаква официалната информация от главният държавен главен инспектор каква е заболяемостта. Ако тя е над 750 незабавно ще се пристъпи към изпълнение, другата възможност е да се пристъпи в понеделник.

„Ако София утре е със заболеваемост над 750 на 100 000, учебните занимания ще бъдат прекратени. Не е необходимо да се взима допълнително решение за това нещо“, заяви министър Кацаров.

Имало е две теми, които са обсъждали, преди да приемат заповедта вчера. Едната – възможността да се въведе зелен сертификат за учителите и второ – да използват заболеваемостта на общинско, а не областно ниво.

Зеленият сертификат засега не се предвижда да бъде въведен в нашата система. Заболеваемостта и решенията за спиране на присъствените занятия ще се взимат на общинско ниво – напомни просветният министър.

- реклама -