Белене

Правителството иска мандат от парламента за рестарт на проекта за АЕЦ Белене

Проектът за АЕЦ „Белене“ или ще бъде реализиран като пазарен, или няма да бъде реализиран изобщо.

Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев след днешното заседание на правителството, на което бе взето решение да се вдигне мораториума върху недовършената ядрена централа.

Миналата седмица бяха проведени разговори с Китайската национална ядрена корпорация, на които стана ясно, че азиатската страна има интерес към проекта и е готова да участва в процедура за избор на стратегически инвеститор.

Белене
архив

„След решението на арбитража и доставката на оборудването всеки един знае, че трябваше да се направи всичко възможно, за да се използва този капитал. Най-лошата опция да не правим нищо е да съхраняваме оборудването, без никакви ползи„, обясни Дончев, като допълни, че през годините са се водили разговори за препродажба, но цената ще покрие нищожна част от инвестцията, която е направена.

По-рано днес министърът на енергетиката Теменужка Петкова е представила пред министрите няколко варианта за съдбата на замразения проект

„НЕК трябва да опише всички разходи. Това ще се отрази негативно на БЕХ и НЕК. Анализите, с които разполагаме показват, че в следващите години ще има необходимост от нови базови мощности не само за България, а и в целия регион“, посочи Петкова.

Тя обясни, че продажбата на оборудването би било много трудно и може да стане само  с одобрението на руската страна, която е негов производител.

Какви са трите възможни варианта?

АЕЦ Белене

Първият е НЕК и БЕХ да запазят еднолично своето участие в проекта. Те обаче нямат финансова възможност да участват, а вероятността да бъде намерен частен инвеститор при това положение е много малка.

Вторият вариант е единият от реакторите да бъде изграден в АЕЦ „Козлодуй“.

„Технически това е съвместимо. Но, там няма ОВОС и лицензирана площадка. Докато стане това ще мине много време. Този вариант не е най-удачният към този момент. Разгледахме и варианта като в Унгария с АЕЦ „Пакж-2″. Тук предимството е, че централата сама ще изплаща заема, който е отпуснат от държавата“, обясни енергийния министър.

„Днес внесох предложението в министерски съвет е свързано с предложение проектът да бъде реализиран на пазарен принцип чрез избор на стратегически инвеститор, без държавни гаранции и задължително изкупуване на електрическа енергия“, обясни още Теменужка Петкова. По думите й през последната година инвеститорският интерес се засилва.

„Ако Народното събрание даде мандат на кабинета, ще тестваме пазара, за да видим как ще реагират на тази възможност. Ако се получи конкуренция, това означава, че ще имаме вариант да избираме от най-доброто предложение. При един подобен сценарии държавата би била съдружник, а какъв ще дела от сега е рано да се каже. Едно подобно решение не е насочено към нито един сектор в българската енергетика, то не е срещу въглищните централи, нито срещу ВЕИ-тата. Ако пазарът реагира, ако покаже, че десетилетия напред една нова мощност има бъдеще, то тя ще бъде изградена. Пазарен означава без държавна гаранция, разчитайки на това, че цената на произвежданата електроенергия ще бъде изкупувана на пазара. Ако държавата заедно със стратегическия инвеститор, който предложи добрите условия, успее да изгради това съоръжение, ще продава електроенергията на този пазар“, допълни вицепремиера Дончев.

- реклама -