съдилища

Правителството иска ЕК да направи анализ на ВСС и съдилищата ни

Преди месец с писмо на вицепремиера по съдебната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева и на министъра на правосъдието Цецка Цачева е поискана техническа помощ от Службата за подкрепа на структурната реформа спрямо съдилищата в България.

Това съобщават от МВнР, след като председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов потвърди думите на главния прокурор Сотир Цацаров, че правителството е поискало от Европейската комисия да се направи анализ на структурата на съдилищата у нас.

Предложението е помощта да се проведе по модела на експертната мисия, която през 2016 г. изготви независим анализ на прокуратурата

Представителите на изпълнителната власт у нас искат да се сформира работна група от съдии от държави-членки на ЕС, които да направят работни посещения в България и да оформят окончателен доклад с констатации и препоръки. Със същото писмо се иска и външна експертна помощ за Инспектората на Висшия съдебен съвет, свързана с обмяната на опит и добри практики с органи в държави от ЕС, които имат сходни правомощия.

Писмото е изпратено до Валдис Домбровски, заместник-председател на ЕК, наблюдаващ работата на Службата за подкрепа на структурната реформа, до Франс Тимерманс, първи зам.-председател на ЕК, и до Александър Италианер, генерален секретар на ЕК, съобщават от външното ни министерство.

ВСС, съдии, гласуване„Помощта, предоставена от Службата, във връзка с техническата помощ за реформата в Прокуратурата на България, е от огромно значение при изпълнение на препоръките от последния Доклад за напредъка на България по Механизма за сътрудничество и проверка. Вземайки предвид ползотворността на предоставената техническа помощ, с настоящото писмо отправяме искане до ЕК – Служба за подкрепа на структурните реформи за предоставяне на такава помощ и през 2017 г. Основните наши усилия са концентрирани в областта на съдебната реформа и посочените препоръки по Механизма за сътрудничество и проверка. Ние считаме за необходимо провеждането на мисии и по отношение на други институции в съдебната система на Република България и за независимостта и интегритета на магистратите“, пише в документа.

Техническото задание на експертната мисия, както и програмата за посещенията на съдиите, ще бъдат изготвени в съгласуване със заинтересованите институции – върховните съдилища и Инспектората на ВСС.

- реклама -