култура
сн. БГНЕС

Правителството дава още 5 млн. лева за подкрепа на културата и творците от всички сфери

Държавата отпуска нови 5 млн. лева в подкрепа на културата и творците от различните области, обяви ресорния министър Боил Банов.

По 500 хиляди лева ще бъдат дадени за създаване нови театрални постановки, нови музикални произведения, нови танцови спектакли и за проекти в областта на визуалните изкуства. Още 800 хиляди лева ще се разпределят за разпространение на въпросните нови арт проекти.

„Защото все пак само 30% от капацитета на салоните ще може да се заемат, така, че ще се наложат и пътувания“, обясни министър Банов.

Национален Фонд „Култура“ получава 1.5 млн. лева за структурна подкрепа за утвърдените организации на свободните творци – малките авторски кина, цирк и всички структури, които развиват дейност и дават сцена за изява на творците.

„И още 700 хиляди за малки проекти, които са свързани с единични артисти и целта е да провокират изява на културен продукт чрез интернет. В условията, в които живеем може да се наложи да живеем и още в бъдещето, затова трябва да се възползваме от вариантите, които ни дава мрежата“, посочи културния министър.

Той акцентира, че това е втората линия помощ в областта на културата, като правителството вече отдели 2.5 млн. за най-засегнатите творци на свободна практика. 

„Те ще получат 3 минимални работни заплати с осигуровки. Над 1000 са лицата, които са кандидатствали. Утре ще финализираме одобрените, които отговарят на критериите и ще се пристъпи към изплащане на сумите“, обясни още Боил Банов.

Министърът припомни също така, че държавата е поела пълна гаранция върху средствата на всички културни институти, опери, театри, филхармонии, читалища и тн.  и гарантира заплащането там въпреки намаления или нулев капацитет на работа.

„Няма ощетение на бюджетите на хората занимаващи се с изкуство и археология, пуснати са парите за разкопките, за киното парите са подготвени за стартиране на дейността“, категоричен бе Банов.

- реклама -