АЕЦ Козлодуй

Проучваме компании от САЩ за изграждането на 7 блок на АЕЦ Козлодуй

Правителството даде разрешение БЕХ да влезе в преговори с американски енергийни компании, които разработват най-новите и съвременните технологии за ядрена енергетика, включително и технологии, свързани с т.нар малки модулни реактори.

Това съобщи след правителственото заседание министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

„Целта ще бъде да се направи проучване на възможностите за изграждане на нова ядрена мощност на одобрената вече площадка номер 2 на АЕЦ Козлодуй“, допълни тя.

Решението за проучването на възможността за изграждане на нов блок е продиктувано от постигането на много амбициозната цел на ЕС за нулеви емисии до 2050 година.

„Както разбира се и от заключенията на Европейския съвет от декември 2019, в които много ясно е посочено, че всяка една държава-членка ще има право сама да определя своя енергиен микс, като една част от страните са застъпили темата за използването на ядрената енергия като енергия, която гарантира сигурността и доставките, а от друга страна е енергия, която не генерира емисии. Трайната позиция е, че именно чрез използването на ядрена енергия и възобновяеми енергийни източници можем да постигнем тези амбициозни цели, които ЕС си поставя„, обясни Теменужка Петкова.

сн. БГНЕС

Тя бе категорична, че в момента не може да се говорим нито с какво гориво ще работи блока, нито какви ще са мощностите, защото в момента става дума просто за едно проучване.

„То ще ни помогне да помислим в каква посока ще вървим в бъдеще, за да си осигуряваме енергийната сигурност и да следваме политиката за диверсификация на енергийните ресурси. А заедно с това и да постигнем целите на ЕС за нулеви емисии“, подчерта министърът.

По думите й процедурата по никакъв начин не е обвързана с АЕЦ Белене и категорично не може да става дума за „реверанс към САЩ заради Турски поток“.

„Правителството работи само за нашите национални интереси. Нашите базови мощности не са безкрайни, имаме 4000 мегавата въглищни централи и 2000 мегавата базова мощност на АЕЦ Козлодуй. Ако след 10-12 години тези въглищни централи поетапно излязат от енергийния микс, то значи, че тези базови мощности трябва да се заместят с други базови мощности, които да гарантират енергийната сигурност“, добави Петкова.

- реклама -