Молдова Игор Додон конституционен съд парламент

Правителствена криза в Молдова: Конституционния съд отстрани президента Игор Додон

Молдовският конституционен съд освободи от поста президента Игор Додон и назначи за временен президент бившия премиер Павел Филип.

Това предадоха Ройтерс и ТАСС, позовавайки се на съобщение на съда.

Временният президент може да разпусне парламента и да обяви предсрочни избори. Додон заяви, че това е опит за узурпиране на властта.

Демократическата партия на Молдова, от която е Филип, вчера оспори легитимността на ново правителство, съставено от подкрепяната от Русия социалистическа партия и проевропейския блок „Сега“.

Додон е бивш лидер на социалистите и подкрепи сформирането на ново правителство начело с Мая Сайду от блока „Сега“, бивш министър на образованието. Съдът аргументира решението си с факта, че Додон не е разпуснал парламента, както по-рано е постановил съдът. Съдът беше заявил, че ако до 7 юни не бъде съставено правителство, трябва да има нови избори, разказва БТА.

Игор Донон каза пред кореспондент на ТАСС, че съдът не е независим и че Демократическата партия се опитва да си запази властта с цел „по-нататъшното й узурпиране“. Той призова населението да запази спокойствие и да не се поддава на провокации.

Новото правителство на Молдова положи клетва пред президента Игор Додон снощи.

Церемонията се състоя в сградата на парламента веднага след като депутатите одобриха състава му. За кабинета на премиера Мая Санду гласуваха 61 депутати. Както заяви Санду, нейната програма предвижда „освобождаване на страната от олигархичния режим“, възстановяване на икономиката и сътрудничество с МВФ, борба с корупцията и бедността“.

- реклама -