Белгия

Правителствена криза в Белгия заради пакта за миграцията на ООН – ОБНОВЕНА

Управляващата коалиция в Белгия се разпадна заради разногласия по Пакта на ООН за миграцията в резултат на остра политическа криза.

Трима министри хвърлиха оставки

Вътрешният министър Ян Ямбон заяви, че той и колегите му от „Нов фламандски алианс”, напускат постовете си в кабинета и оставките им са били приети от белгийския крал Филип.

Белгийския премиер Шарл Мишел остава начело на правителство на малцинството

Новият фламандски алианс, водещата политическа партия в холандско говорящата Фландрия, блокира подписването на Пакта на ООН за миграцията от Белгия през последните седмици, заплашвайки да напусне управляващата коалиция. Причината – премиера Шарл Мишел и неговото либерално Валонско Реформаторското движение обявиха, че Белгия ще подкрепи Световния пакт за безопасна, редовна и регулируема миграция. Неговите коалиционни партньори, Новият фламандски алианс и неговият лидер, кметът на Антверпен Барт де Вевер, категорично отказаха да подкрепят подписването на този документ и заплашиха да напуснат коалицията, ако министър-председателят пренебрегне позицията им.

Тримата членове, които напускат кабинета са ключови – министърът на вътрешните работи Ян Ямбон, министърът на отбраната Зандер Лунс и министърът на финансите Йохан Ван Овертвелд, както и двама държавни секретари за миграцията и социалната политика.

Документът на ООН за регулиране на мигрантските потоци има необвързващ характер и ще бъде подписан на среща в Маракеш, Мароко, на 10 и 11 декември.

България реши да не изпраща свои представител в Маракеш, след като стана ясно, че страната ни няма да подкрепи пакта.

- реклама -