Правим центрове за бежанци от затворен тип

Агенцията за бежанците ще обособява помещения от затворен тип. Това решение ще вземе на утрешното си заседание Министерски съвет. Това заяви на извънреден брифинг председателят на агенцията Петя Първанова.

„Очевидно е, че обстановката налага да има такива центрове от затворен тип, които ще дадат възможност и за генерална превенция, т.е. лицата, които нарушават реда да бъдат настанявани в такива помещения”, заяви Първанова.

Харманли бежански център сбиване меле побойЗони за придвижване на лица

Други мерки, които се предприемат, са промяната в Закона за убежището като бъдат определени зони за придвижване на лица, които са в процедура по предоставяне на закрила. Предвижда се извеждане на системните нарушители от центъра в Харманли в сгради от затворен тип.

Ще се засили полицейското присъствие не само в зоната на центъра, но и в град Харманли. Освен това се предвиждат и съвместни внезапни проверки за незаконни лица в центъра за нястаняване. Забранява се също и употребата на алкохол в самия център.

Първанова заяви, че се работи съвместно с местните органи на властта – кметства, областни управители и МВР.

С промени в Устройствения правилник на ДАБ ще може със собствени средства агенцията да ремонтира сграда в Бусманци, която е предоставена от МВР и е за 60 души.

От следващата седмица там ще могат да бъдат настанени бежанци, срещу които има образувано наказателно производство.

- реклама -