пръстовият отпечатък

Пръстовите отпечатъци стават задължителни в болниците наесен

От 1 октомври пациент, който откаже да се идентифицира с пръстов отпечатък може да бъде върнат от болницата. Това съобщиха на брифинг в здравното министерство.

Пръстовият отпечатък пробно в 5 болници от днес

Здравната каса няма да заплаща на болниците, които до есента не са си закупили нужните четци за пръстова идентификация.

До 1 октомври всички болници, независимо дали са общински или частни ще трябва да са закупили необходимия брой четци за пръсти, чиято единична цена е 286 лева.

4500974При спешни състояния пръстовия отпечатък при влизане в болница няма да важи. Първо пациентът ще се лекува, след което ще се действа според ситуацията, обявиха здравните власти.

Изпробването на пръстовите отпечатъци с фалстарт

Независимо че днес бе обявено началото на пилотното въвеждане на пръстови отпечатъци в пет болници, в една от тях – столичната Първа МБАЛ – подобни устройства изобщо не са били инсталирани, съобщи Дарик.

4162524Общинските болници срещу пръстовите отпечатъци

Сдружението на общинските болници се обяви срещу нововъведението, тъй като това ще повиши разходите им. Освен парите за 10-15 четци, всяко лечебно заведение  ще трябва да наеме и служители, които да обработват данните. Болниците нямали и механизъм да принудят пациентите да дават отпечатъци ако не желаят.

Сдружението на частните болници и Центъра за защита на правата в здравеопазването пък внесоха жалба във Върховния административен съд срещу идеята за пръстов идентификатор като вход за болници.

По техни данни болниците в страната ще трябва да купят около 20 000 устройства, като предполагаемите общи разходи за тях ще бъдат над 4 милиона лева.

- реклама -