разузнавачи

Пращат военните разузнавачи на детектор на лъжата

Министърът на отбраната в оставка Николай Ненчев е задействал процедурата по преминаване на детектор на лъжата на всички работещи в системата на служба “Военна информация”.

Военните разузнавачи с опасения, че целта е чистка

Изследванията с полифизиограф ще се правят както при постъпване на работа в службата, така и за проверка на лоялността на действащите разведки и при необходимост в конкретни случаи.

След подлагането на детектор на лъжата, ще се прави оценка на поведението на военните разузнавачи, както и следтестово интервю. То обаче ще се провежда само в случаите на индикация за лъжа и когато се налага да се обсъдят проблемни теми.

Не става ясно какви ще са последиците за онези, които не се провалят на детектора

Николай Ненчев МиГ-29 ремонт двигатели обвинение прокуратура следствиеБивши служители на служба “Военна информация” вече изразиха опасения, че тестовете с полифизиограф ще бъдат използвани, за да се извърши своеобразна “чистка” във военното ни разузнаване.

Наредба за психолотическо осигуряване и полифизиографски изследвания в служба “Военна информация” е публикувана за обществено обсъждане, чиито срок е до 5 януари 2017 г.,

Ненчев не е изготвил мотиви към предложената от него наредба. Единствено се посочва, че нейното влизане в сила е предвидено в Закона за военното разузнаване, приет от настоящето Народно събрание.

- реклама -