Пращат на спецпрокуратурата сигнал за свастики и плакати на Хитлер в Бургас

Специализираната прокуратура ще трябва да се произнесе по скандалната поява на  свастики и плакати с лика на Хитлер на метри от Съдебната палата в морския град, съобщиха от Апелативната прокуратура.

До този развой на събитията се стигна след като Окръжната прокуратура отмени постановление на районната от 4 юни, 2019 г., с което бе отказано да бъде образувано досъдебно производство за поставяне на плакати с лика на Хитлер.

Сигналът в прокуратурата бе за това, че в нощта срещу 20 април т.г. няколко лица са поставили 10 цветни плаката с лика на Адолф Хитлер и свастики. Плакатите са били залепени срещу сградата на Съдебната палата (входа на Апелативен съд и Апелативна прокуратура).

В постановлението на Окръжна прокуратура  Бургас е посочено, че със залепването на плакати с лика на Хитлер, на фона на фашистка свастика в навечерието на неговата рождена дата, срещу сградата на Съдебната палата –  мястото, където се правораздава, са засегнати сериозно нормите на нравствеността и представлява брутално неуважение към обществения ред и порядки.

В този смисъл Окръжна прокуратура Бургас счита за неправилни изводите на районната  прокуратура за липса на данни за извършено престъпление, от което следва, че постановлението трябва да бъде отменено.

Предвид обстоятелството, че на публично място са поставени отличителни знаци и символи на фашистка идеология, следва да бъде преценено дали тези действия не съставляват проповядване на фашистка идеология, т.е. дали са налице данни за извършено престъпление. Такава преценка следва да се извърши от компетентната Специализирана прокуратура, обясниха от пресцентъра на Апелативната прокуратура в Бургас.

- реклама -