Хонорий
сн. БГНЕС

Пращаме за анализ в Харвард древно ДНК, открито в гробницата на Хонорий

Регионалният исторически музей в София ще изпрати в Харвард находки от гробницата на Хонорий, други материали и откритите в мощехранителница останки.

Там ще бъде снето древно ДНК.

Това обяви зам.-кметът по образование и култура в Столичната община Тодор Чобанов при представянето на разкритата и експонирана антична гробница от сердикийския некропол, която беше открита при ремонта на ул. „Московска“.

сн. БГНЕС

„Ще изпратим тези находки с надеждата, че ще успеят да ни кажат дали са от този регион – по стронция и други химически параметри, те могат да извлекат информация за това дали хората са от Сердика и околностите, защото водата тук е по-особена. Генетиците пък могат да датират доста прецизно, да изчисляват с грешка от около половин век кога е живял индивидът. Могат да дават и друга полезна информация. Надяваме се тези анонимни древни жители на Сердика да научим повече за тях и да разказваме тези важни истории на туристите и нашите деца“, разясни Чобанов.

Страната ни е включена в проект, който ще даде възможност тези изследвания да се направят безплатно, тъй като са много скъпи.

По думите му първата пратка трябва да тръгне в края на октомври.

сн. БГНЕС

По отношение на експонираната антична гробница, зам.-кметът посочи, че към момента е завършен първият етап от проекта за проучване, консервация и експониране на археологическите структури и предстои да се реши дали да се постави табела или да се направи възстановка на самата гробница, тъй като единствената видима част от нея е входът й, а уникалните стенописи и самата гробница е под тротоара и е невидима.

сн. БГНЕС

„Това е една от стотиците гробници, намерени в Антична Сердика. Малко са обаче тези, които имат стенописи. Тези тук са кръстове, изпълнени в червен цвят. Те много приличат, да не кажа, че са идентични със стенописите от гробницата на Хонорий, която пък е единствената неанонимна гробница“, обясни той.

- реклама -