Силвано Пранди
Снимка: БГНЕС

Пранди остава начело на националите по волейбол

Силвано Пранди беше избран за трети път за селекционер на мъжкия волейболен тим на България. Той беше подкрепен почти единодушно от Управителния съвет. Единствено Иван Сеферинов се обяви против.

Италианският специалист беше кандидат №1 на новосформираната треньорска комисия начело с Людмил Найденов. Всички членове получиха дни по-рано неговия доклад и мотивирани предложения. Асистент на Пранди ще е бившият ас на националния отбор и настоящ треньор на шампиона Нефтохимик Николай Желязков. Целта е да има приемственост и в даден момент той да наследи италианеца. Тандемът Пранди-Желязков вероятно ще дебютира тази година с квалификации за Европейско първенство.

За селекционер на младежкия национален отбор федерацията утвърди Найден Найденов. Той изведе България до финалното каре на олимпиадата в Лондон през 2012. Отборът до 18 години ще води Мартин Стоев, а кадетите са поверени на Виктор Карагьозов.

Иван Петков остава начело на жените

Иван Петков също получи доверие да е новият-стар треньор на жените. Девойките до 19 години ще води Габриела Айшинова. Поради липса на достатъчно кадри за представителните състави до 16 и до 17 години те ще са обединени в една формация и поверени на Диян Боюклиев. Ръководството на централата реши всички национални отбори в женското направление да бъдат под прякото наблюдение на Иван Петков. За отговорник по физическата подготовка на тимовете на България бе назначен Юлиян Караберберов, влизащ и в състава на треньорската комисия.

Как се разпределят парите от трансфери

В първата точка на заседанието, в което участваха 23 души, беше утвърдено разпределението на трансферните такси на играещите в чужбина. Според решението 20% получава последният клуб на волейболиста. Толкова ще вземе и първият му тим. А 10% от сумата пък ще вземе първият треньор. Тази система влиза в сила от сезон 2020/2021.

Бившият национал Евгени Иванов-Пушката е новият председател на комисията за детско-юношески волейбол. Той поема щафетата от Верка Николова. По предложение на Иванов членове на комисията стават Петър Станчев и Иван Пашов.

- реклама -