Практични съвети от пожарникарите как да пазим дома си през отоплителния сезон

пожар автобус Русе-Бяла

С понижаване на дневните температури и ежедневното използване на отоплителни уреди значително се увеличава риска от възникване на пожари в бита.

Само за последната седмица е имало близо 200 битови пожара, при които са загинали петима души, а други 13 човека са пострадали

Това съобщиха от МВР.

За да не се допускат сериозни инциденти и за да опазим своя живот и имуществото ни, е важно да спазваме основните правила за пожарна безопасност.

Експертите от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ препоръчват използването на отоплителните и нагревателните уреди да става при стриктно спазване на правилата за пожарна безопасност, както и да се отчитат специфичните им характеристики. Задължително е на разстояние от един метър около тях да не се поставят и съхраняват горими материали.

Преди да напуснем дома си е добре да проверим и да изключим всички отоплителни уреди. Препоръчително е да не покриваме електрическите уреди и да не сушим директно върху тях мокри дрехи. От пожарната припомнят, че самотноживеещите и трудноподвижните хора, както и децата са най-рисковите групи при пожар в бита. При пожар потърсете помощ на телефон 112.

Още за правилата за пожарна безопасност през отоплителния сезон може да прочетете в прикачените информационни брошури.